Joskus naamari erottaa paremmin kuin kuolema

Venetsia muistuttaa minua ystävyydestä. Olin siellä luokkaretkellä lähes 30 vuotta sitten, kun asuin nuorena Saksassa. Luokkakaverini Inês ja minä jättäydyimme muista jälkeen ja katosimme tahallamme Venetsian kapeille kujille.

Sitä retkeä ennen olimme lähinnä tarkkailleet toisiamme päästä varpaisiin, päästämättä toista kuoren alle. Venetsiassa meistä tuli vuosikymmeniksi parhaat ystävät, kunnes kuolema meidät erotti.

Venetsia on Adrianmeren rannikolla sijaitsevan Veneton pääkaupunki. Siellä asuu noin 260 000 asukasta, joista vanhassa kaupungissa noin 60 000.

Naamiot ovat hallinneet Venetsian elämää vuosisatoja; ensimmäiset karnevaalit olivat vuonna 1039. 1700-luvulla, naamioiden käyttöä rajoitettiin. Bautta oli ollut venetsialaisten puolivirallinen univormu jopa kahdeksan kuukautta vuodessa. ”Bautta” on valkoinen naamio, joka peittää kasvot kokonaan ja sitä käytettiin yhdessä mustan viitan kanssa.

Asu loi aikanaan venetsialaisille tiiviin suojakuoren, jonka takana saattoi liikkua vapaasti ja tuntemattomana. Naamiot loivat turvaa sen ajan poliittisessa epävarmuudessa, mutta niiden suojista myös lauottiin suoria sanoja.

Tänä päivänä ihmiset laukovat lähinnä nimettömänä tai selän takana, harva uskaltaa silmästä silmään. Naamioilla piiloitetaan tänäpäivänä lähinnä sisintä, ei sitä, mitä päästetään ulos. Sitten on niitä, joiden elämä on pelkkää karnevaalia.

Kun ostaa taidetta suoraan tekijältä, sitä arvostaa vieläkin enemmän. Onni oli löytää täydellinen naamio -kohta näet mihin!

Luoko sitä naamion, kohdatakseen ihmisiä, joilla on naamioita? Sitten elämässä on ihmisiä, joista paistaa valo, jota suurinkaan naamio ei peitä.

Historiassa Ranska valtasi Venetsian 1797 ja Napoléon Bonaparte päätti naamioasujen tarinan. Naamiopanna jatkui myös seuraavan miehittäjän Itävallan aikana ja vuosisatainen perinne kuihtui. Naamiaiset ehtivät kuitenkin levitä ja ne ovat nykyajan naamiaisten syntyperä. 1900-luvulla Venetsian karnevaalit heräsivät uudelleen henkiin.

  Venetsia on rakennettu 118 saarelle. Saaret ydistää toisiinsa 354 siltaa. Elämässä kannattaa miettiä kannattaako siltoja polttaa -ainakaan kaikkia.

Venetsia on tunnettu myös Muranon lasista, jota on valmistettu 900-luvulta lähtien. Muranon saarelle lasitehtaat siirtyivät 1200-luvulla ja sinne kerääntyneet lasinpuhaltajat varjelivat tarkoin ammattisalaisuuksiaan, joiden perinne on nyt jo satoja vuosia vanhaa.

Venetsia on tunnettu myös sumusta ja sateesta.

Vanhan herran käsintekemä naamio löysi tiensä kotini eteiseen.

Taulun kehys by Kaken kehys

Tänä päivänä ei tarvita naamareita, esittääkseen jotain muuta kun on.

On facebook.

<3, Tua

-Koti on siellä missä sydän on.

PS: Venetsian sateessa tuli ikävä Italiassa käsintehtyjä Pasottin sateenvarjoja, joita myydään Bretellessä, Korkeavuorenkatu 15, Helsinki. www.bretelle.fi

Kun Julia lemppasi Romeon