Puut vai henki?

Mitä on onni? Onni on asua Lauttasaaressa, metsän ja meren keskellä, Helsingin keskustan välittömässä läheisyydessä. Onni on myös viime vuoden myrskyssä pystyssä pysyneet mädäntyneet puut. Puut vai henki?

Osa puista oli terveitä, mutta rinteessä heikoilla juurilla, osa puista oli läpimätiä. Yksi mätä ei tee kaikista mätiä, mutta vie helposti mukanaan monia hyviä.

Joskus elämä jakautuu aikaan ennen ja jälkeen. Joskus näitä hetkiä tulee elämässä useita. Sen onko parempi ennen vai jälkeen voi myös itse valita; haluaako nähdä tyhjän pöntön vai talon rannalla.

Joskus on toinen jalka laiturilla toinen veneessä. Valintoja on turha katua ja vain jalat edellä kannattaa hypätä.  Mutta jos ei edes uskalla mennä laiturin päähän, ei veneen kyytiin voi myöskään koskaan edes hypätä. Joskus kannattaa katsoa mihin astuu,  aina ei päältä näe, mikä lauta on laho.

On ihmisiä jotka ojentavat käden, saattavat, auttavat maailmalle ja on ihmisiä, jotka toimivat siltoina. Sitten on ihmisiä, jotka polttavat sillat takanaan.

Sitä pitää antaa lapsilleen siivet joilla lentää, juuret joille palata. Tyhjä pesä on yhtä aikaa menestys ja menetys.

Sitten tulee kevät. Se on ihana muistutus siitä, miten ihanaa muutos voi olla. Uudet alut voivat tulla vain ja vasta kun edelliset päättyvät. 

Sitten on loisia. Ne hajottavat hitaasti; lahottavat puuta, kunnes kuolevat puun mukana. Käävän sienirihmasto elää puun sisällä, itiöemä puun ulkopinnalla. On hyvä tiedostaa, että myrkyllinen päältä on myrkyllinen myös sisältä.

Myrsky saa puun vahvistamaan juuriaan. Monesti myös elämässä juuret kantavat, kun pää ei kestä. Kannattaa ottaa puusta mallia, se pudottaa kuolleet lehdet. Sitten on puita, jotka on katkaistu juuresta.

Sitten on niitä hetkiä, kun ei tiedä mihin polku vie. Kannattaa mieluummin kulkea omia polkuja ja jättää jälkeensä tie.

Jos ei jatka omaa polkuaan, ei voi tietää, mitä mutkan takana odottaa.

Metsä on maailman keuhkot. Paras hetki istuttaa puu oli 20 vuotta sitten, toiseksi paras on nyt. Lauttasaaressa metsä istutetaan uusilla taimilla keväällä. Paras hetki metsässä voi olla myös harmaan keskellä.

99% joutsenista on yhden puolison kanssa koko elämänsä. Onneksi ei ole joutsen.

<3, Tua

-Koti on siellä missä sydän on.