Parhaat aarteet ovat niitä, joita silmä ei näe, mutta sydän löytää -tippukiviluola Italiassa

Joskus etäisyys voi olla niin suuri, että silmä hämääntyy. Joskus, jokin mikä tuntuu olevan lähellä, onkin saavuttamaton ja jokin, mikä vaikuttaa metrin korkuiselta voi ollakin 6- kerroksisen kerrostalon korkuinen. Näin tapahtuu Italiassa pienessä Gengan kylässä, Marchen maakunnassa, jossa on yksi Italian suurimmista tippukiviluolista; Grotte di Frasassissa.

Luolastossa käydään useissa eri tippukiviluolissa, joista suurin on niin iso, että Näsinneula mahtuisi sen sisälle. Yksi luolista on nimeltään Sala di Finlandia.

Elämässä ei usein näe jotain niin kaunista, että se ensi katseella salpaa hengityksen. Luolan näkymät taivaasta laskeutuvine stalaktiitteineen ja maasta nousevine stalagmiitteineen ovat uskomattoman upeita. Tippukiviluolastoa pidetään maailman kauneimpana. Aina ei ulkoapäin näe, että on sisältä kaunis.

Frasassin luolat ovat myös yksi maapallon laajimmista maanalaisista ekosysteemeistä.

Lämpötila luolastossa on 15 asteen paikkeilla ympäri vuoden. Harvoja asioita maailmassa, mikä on kukassaan ympäri vuoden.

Kun luolista astui ulos, niin Italian lähes 40 asteen helle iski vasten kasvoja.  Päädyimmekin loppupäiväksi vuorten välissä virtaavan joen rannalle vilvoittelemaan:

Elämässä voi löytää etsimättä: paratiisi joen uomassa

Oppaan johdolla tehtävä kierros luolissa on 1,5 km pitkä ja kestää n. 75 minuuttia.

Luolat löydettiin vuonna 1971. Yleisölle luolat ovat avattu vuonna 1974. Ihmisetkin ovat lähtöisin luolista, mutta ”luolaa” ei saa pois ihmisistä.

Samoin kun rakkautta ei voi löytää sieltä missä sitä ei ole, eikä sitä voi piilottaa siellä missä sitä on. Kun tietää miksi pitää jostain; se on ihastusta, kun siihen ei ole mitään syytä tai selitystä; se on rakkautta.

Avarat luolat ovat täynnä valaistuja slataktiitteja ja stalagmiitteja, jotka tarjoavat hätkähdyttävän visuaalisen elämyksen.

Luolissa on myös lampia, joiden vesi on kristallinkirkasta. Lammessa elää katkalaji, joka on todennäköisesti ainoa maapallon eliölajeista, joka voisi selvitä myös Mars-planeetan olosuhteissa.

Koskaan ei pidä etsiä todisteita siitä, että joku rakastaa sinua, koska aito rakkaus on myös kristallinkirkasta.

 

On eroa olla nätti tai kaunis. Kun on nätti, niin on ulkoiselta olemukseltaan viehättävä. Kun on kaunis, sitä pitää olla kaunis myös sisältä. Sisin tulee aina jossain vaiheessa esiin. Kauniilla kasvoilla ei tee mitään, jos sydän on sisältä ruma.

Parhaat aarteet ovatkin niitä, joita silmä ei näe, mutta sydän löytää.

<3, Tua

– Koti on siellä missä sydän on.

www.frasassi.com