Uusi vuosi 2017; millä pallilla sinä aiot istua?

Tiedätkö sen hetken ja tunteen, kun keinuu tuolilla ja tunnet kuinka menee yli? Tai tiedätkö sen tunteen, kun tuoli vedetään alta?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä; moni kutsuu niitä jakkaroiksi, minä palleiksi. Kautta ihmiskunnan historian ihmiset ovat istuneet, mutta aikojen alussa tuolit oli tarkoitettu vain yläluokalle ja tärkeille ihmisille, rahvas istui jakkaroilla. Jakkara on selkänojaton tuoli.

Sana tuoli tulee ruotsin kielestä ja oli itseasiassa Suomessa harvinainen vielä 1700-luvulle asti. Alkuperäinen, Suomessa omaperäinen nimitys tuolille on rahi.

Muistan aina kun olin 18-vuotiaana ystäväni luona Saksassa koulun jälkeen katsomassa elokuvaa. Istuin olohuoneessa sohvalla, kun perheen samanikäiset tyttäret hakivat keittiöstä jakkarat. He eivät saaneet istua olohuoneen sohvalla, jotta se ei likaantuisi. Sillä hetkellä päätin, että minun kotini tulee elettäväksi, ei vain katsottavaksi.

Jakkaralla on monta tehtävää. Nouse sen päälle kurottaaksesi, tai istu ja ole pieni. Monilla lapsilla on tänä päivänä myös rangaistusjakkara, jossa istutaan niin monta minuuttia, kuin on ikää. Meillä jakkarat ovat aputuoleja; kun TV:n ympärillä on useampia takamuksia kuin sohvalle mahtuu tai jos eteisessä pitää kengät saada jalkaan.

Sängyn ohella tuolia pidetään länsimaisen ihmisen tärkeimpänä huonekaluna. Blogin kuvat ovat Arabiemiraateista huonekaluliikkeestä. Eri kulttuureissa myös jakkarat ovat erilaisia.

Jos henkilön asema on uhattuna, saatetaan tämä ilmaista sanomalla, että hänen tuolinsa heiluu. Yrittäjällä palli harvemmin heiluu -mutta jos kaatuu, siitä ei niin vaan nousta.

Huoli on kuin keinutuoli; antaa tekemistä, mutta ei vie mihinkään. Uusi vuosi 2017 on edessä. Millä pallilla sinä aiot istua?

Tuolien mallit syntyivät usein tarpeen mukaan, eli erilaisiin töihin kuten suutarille ja lypsäjälle. Mutta on hyvä muistaa, että jos haluaa maitoa, ei kannata istua pallilla keskellä peltoa ja odottaa, että lehmä tulisi luoksesi.

Jos odottaa isompaa tuolia, pitää olla myös valmis tekemään töitä sen eteen.

Onnea ja menestystä uuteen vuoteen 2017!

<3, Tua

– Koti on siellä missä sydän on.

#jakkara #tuoli #palli #tuolinhistoria