Lapset eivät synny kiusaajiksi -heidät kasvatetaan sellaisiksi

Puhutaanko joskus liikaa ja tehdään liian vähän? Turtuuko korvat ja mieli vai aktivoituvatko teot? Kiusaus on ollut osa elämääni, niin lapsena kuin lasteni äitinä.

Aiheesta on vieläkin vaikea puhua itkemättä. Lapsille voi antaa anteeksi, mutta kiusaavan aikuisen haluaa jalkapenkkiin. On hyvä muistaa, että kun kiusattu lähtee kuvioista ja kiusaajat jäävät, niin on turha luulla, että uutta kohdetta ei tulisi tilalle.

Olen tulevana maanantaina vieraana Marja Hintikan TV-ohjelmassa tähtibloggaajana suorassa lähetyksessä ja muutenkin aiheesta lisää ma 28.11. TV2:lla klo 21.00 Marja Hintikka Livessä.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/25/bloggari-tua-backman-kasvatan-lapset-kehumalla-ja-empatialla-vahvaksi

Kirjoitin koulujen alkaessa aiheesta blogin, jonka kymmenet tuhannet ihmiset lukivat.

http://www.gloria.fi/blogit/tua_casa/kun_toinen_lapsi_varasti_lapseni_henkilollisyyden

Ja jaoin sen muunmuassa asiaa koskettavan koululuokan facebookryhmässä. Kaikki luokan vanhemmat lukivat sen; kommentteja tai yhteydenottoja tuli nolla. Tässä kohtaa on hyvä muistaa: lapset eivät synny kiusaajiksi, heidät kasvatetaan sellaisiksi.

Syylliset saivat valita poliisin ja anteeksipyynnön välillä, koulu ei halunnut ottaa mitään kantaa rikokseen. Me päätimme kotona antaa lapsille toisen mahdollisuuden, koska kaikki tekevät virheitä.

Se, mitä kiusaajat kertoivat, oli karua kuunneltavaa; he olivat vain seuranneet opettajan mallia. Opettaja voi olla esikuva myös pahuudessa.

Meillä asiat päättyivät hyvin ja elämään on palannut elämänilo. Me olemme läheinen perhe, jossa lapset tietävät, että heillä on äiti, joka taistelee tarvittaessa heidän puolestaan. Mutta se oli sota, jota en halua enää koskaan käydä.

Mutta sitten on lapsia, joilla ei ole ketään, joka taistelisi heidän puolestaan ja he seisovat  yksin. On myös perheitä, jotka tarvitsevat apua. Suurin osa kiusaamisesta tapahtuu koulussa, joten koulu ja opettajat, rehtori etunenässä ovat myös ensiarvoisen tärkeitä kiusaamista vastaan tehtävässä työssä.

Koska teot puhuvat lujempaa kuin sanat; voi pyytää anteeksi kerta toisensa jälkeen, mutta jos teot eivät muutu, niin sanoista tulee merkityksettömiä.

<3, Tua

– Koti on siellä missä sydän on.

#marjahintikka #YLE2 #kiusaamistavastaanry #Charitydinnergala

https://www.facebook.com/CharityDinnerGala/?fref=ts