Kunnes kuolema meidät erottaa

On väärin, että sana perhe ja väkivalta liitetään yhteen edes missään sanassa, saatikka käytännössä. Talo missä nainen ei ole turvassa, ei ole koti. Ja ihmisten ei kuulu käyttää myöskään elämäänsä unohtaakseen tilanteita, jotka tapahtuivat lapsuudessa.

Eilen Facebookissa avautui Regina Kangasalalta. Hän kertoi kokemastaan silmittömästä perheväkivallasta kotona. Reginan tarinaa jaettiin tuhansittain ja keskustelut olivat kiivaita, jopa agressiivisia. Minut yllätti monien miesten suhtautuminen siihen, miksi nainen palaa väkivaltaisen miehen luo tai ihmettely siitä, miksi nainen ei tee rikosilmoitusta. Uhrin syyllistäminen ei auta uhria, se vain pahentaa tilannetta. Nainen, joka pysyy väkivaltaisessa suhteessa on myös vahva, kunnes pahimmassa tapauksessa kuolema meidät erottaa.

Ohessa pari miesten kommenttia; hyvä ja huono:

”Vastaavassa parisuhteessa olevat naiset, teidän EI tarvitse kestää tuollaista ja se ”rakastamanne” mies EI lopeta sitä vaikka kuinka toivotte. Joten lähtekää heti suhteesta pois ja poliisin juttusille. Olen kuullut niin monta tapausta, että hävettää olla samaa sukupuolta kuin te surkimusmiehet, jotka lyötte naistanne. Jos ja kun teillä on itsetunto-ongelma, niin menkää puhumaan psykiatrin kanssa siitä. Ja suurinosa teistä naisista ei kumminkaan tee rikosilmoitusta, kun pääsette eroon siitä hullusta, niin muistakaa se että hän tulee tekemään seuraavalle naiselle samoin, ellette tee ilmoitusta.”

Toinen mies kirjoitti: ”Jokainen nainen, joka ei tee rikosilmoitusta tai antaa hakata itseään on häpeäksi teille naiset. Näitä on paljon. Tämä kertoo osaltaan naisten henkisestä pehmeydestä ja mm. siitä miksi naiset eivät voi pärjätä menestyvien yritysten johdossa miestä paremmin. Evoluutiossa pitää vielä tapahtua edistys, jotta voidaan oikeasti vaatia sukupuolikiintiöitä.” Sama mies jatkoi: ”Jotkut naiset vaan nauttii hakattuna ja raiskattuina patjoina olosta. Ei tota evoluution näkökulmasta muu selitä.”

Kaikki miehet eivät ole naistenhakkaajia, eivätkä myöskään idiootteja. Naisen tulee myös vaan pystyä pelastamaan itsensä ja lapsensa, siinä on jo enemmän kuin tarpeeksi.

Vihaa, raivoa, empatiaa, muistoja ja surua; tunteita joita Reginan kokemus herättää on vaikea hallita. Miesten kommentointi asiasta, mistä he eivät tiedä mitään saa tunteet pinnalle. On helppoa syyllistää, vaikka ihmisten syistä tehdä valintoja elämässään ei voi kukaan muu tietää, kuin ihminen itse. Usein naiset ajattelevat ensisijaisesti lapsiaan ja heidän elämäänsä ja ovat valmiita uhraamaan omansa siinä sivussa. Oikein tai väärin, väärin on vain väkivalta.

On aina parempi lähteä; lapsille myös. Eikä asioiden pidä mennä niin pitkälle kuin Reginan tapauksessa. Väkivallasta ei jää aina ulkoisia jälkiä. Kannattaa muistaa, että on vain yksi elämä.

Yksi neljästä naisesta kokee kotonaan perheväkivaltaa. Yli puolella heistä on pieniä lapsia.

Yleensä väkivalta alkaa uhkailusta, sitten se menee eteenpäin. Pitää lähteä pois ennenkuin on liian myöhäistä. On hyvä muistaa, että ihmiset eivät muutu.

Minua ei ole koskaan lyöty, mutta tiedän, miltä tuntuu pelätä mennä nukkumaan, pelätä ettei ehkä herää enää aamulla, pelätä sitä pitkään.

Kun leikkasin hääkakkuani sanoin: ”Nyt tapetaan barbi.” Ja niin tehtiin.

<3, Tua

– Koti on siellä missä sydän on.

#perheväkivalta