Loma Ystadissa -jokaisessa perheessä on musta lammas; meidän perheessä se olisi varmaan minä

Minua ei häiritse olla musta lammas -musta hoikentaa. Ja sanonta musta lammas ei tarkoita sitä, että olisi jollain lailla paha, sitä vaan ehkä tekee asiat omalla tavallaan. Sitä kun voi valehdella kenelle tahansa maailmassa, mutta ei itselleen. Joskus voisi kuitenkin kuunnella järkeä, kun oma on selkeästi hukassa; aina ei tarvitse olla oikeassa, edes omassa elämässä.

Samaan aikaan ei kannata muuttaa itseään, tullakseen joksikin, mitä muut haluavat.

Ei vaadi mitään olla ryhmässä, mutta vaatii paljon erottua joukosta. On parempi kulkea yksin, kuin ryhmässä, joka menee väärään suuntaan. Ja jos ei osaa sanoa itsestään mitään hyvää; sitä kannattaa harjoitella.

Epäaito ystävä on susi lampaan vaatteessa. On hyvä muistaa , että ystävyys ei ole sitä, kuka on kasvojesi edessä ystävä, vaan kuka on sitä selkäsi takana. Epäaidot ystävät ovat pahempia kuin vihamiehet. He ovat elämässäsi vain silloin kuin varjotkin; kun aurinko paistaa. Niinä öinä kun ei saa unta, kannattaakin mieluummin laskea kaikkea hyvää elämässään, ei lampaita.

Olen tällä hetkellä lomalla Etelä-Ruotsissa, Ystadissa; lasteni ja äitini kanssa sisareni perheen luona.

Täällä jokainen talo on erilainen. Suurin osa niistä on vanhoja ihania kivitaloja, joissa on ollut elämää jo vuosisatoja. Yllä oleva rakennus on 1400-luvulta.

1800-luvulle saakka Ystad oli yksi Ruotsin tärkeimmistä satamista, mutta kun rautatie vedettiinkin Malmöön Ystadin sijaan, menetti Ystad asemaansa ja sen kehitys kaupunkina pysähtyi. Siksi Ystadin keskustassa on edelleen suuri määrä hyvin vanhaa rakennuskantaa, joka juontaa juurensa aina keskiajalle saakka.

Melkein kaikkien talojen portailla näkee kukkaruukkuja. Kukat eivät kilpaile kauneudesta, ne vain kukkivat ja antavat toisten kukkia.

Ystad on osa Skånea. Maa on viljavaa ja ilma happirikasta. Joskus on hyvä astua ulos; hengittää syvään ja miettiä mihin suuntaan mennä, muistaa kuka on ja mihin suuntaan haluaa lähteä. Kaikki tiet eivät vie sinne minne toivoisi, mutta on hyvä muistaa, että määränpää ei ole yhtä tärkeä, kuin matka sinne.

Ystadissa on paljon; hyvin paljon peltoja. Sitä on vähän kun keskellä ei mitään ja nurkan takana on kilometrikaupalla upeita hiekkadyynejä ja pehmeää valkoista hiekkarantaa.

Lähdimme Turusta Tallink-Siljalla Tukholmaan ja ajoimme autolla alas Ystadiin -kaikki reilusti alle vuorokaudessa; aina ei tarvitse lähteä kauas, ollakseen aivan toisessa maailmassa. Tämä on Ruotsin paratiisi.

Perhe on kuin puun oksat; saatamme kasvaa eri suuntiin, mutta juuret pysyvät.

<3, Tua

– Koti on siellä missä sydän on.

#Ystad #Perhe #loma