Black friday, vai musta joka päivä?

Tänään on Black Friday (musta perjantai), kiitospäivän jälkeinen päivä eli marraskuun neljäs perjantai, ja sitä pidetään Yhdysvalloissa kauppojen joulusesongin avauspäivänä.

Black Friday on -yhdysvalloissa kaupoille vuoden suurin yksittäinen ostospäivä ja ne myyvät erilaisia tuotteita alennettuun hintaan. Kaupat avaavat ovensa aikaisin, jopa viideltä tai kuudelta, ja ne pysyvät avoinna jopa iltayhteentoista asti. Tuolloin amerikkalaiset kuluttavat päivän aikana kymmeniä miljardeja dollareita.

Nimitys ”Black Friday” juontaa juurensa Philadelphiaan 1960-luvulle, jossa kiitospäivän jälkeistä päivää alettiin kutsua mustaksi johtuen vilkkaasta liikenteestä. Kirjanpidosta tulevat musta perjantain väri ja nimi; alkuvuosi on useille kaupoille vielä tappiollista eli tilinauhoissa punaista, mutta Black Fridaysta eteenpäin tehdään voittoa – eli mustalla kirjattavaa tulosta.

Mutta elämä voi olla muutenkin aika musta tai tarkemmin sanottuna sininen. Burka on musliminaisten pääasiassa Afganistanissa, Pakistanissa ja Pohjois-Intiassa käyttämä kangasasuste, joka peittää koko vartalon kasvoineen tai jättäen osan kasvoista näkyviin. Burkan käyttö on hijabin äärimmäinen muoto ja ne pitäisi kieltää lailla. Onneksi suurin osa maailman musliminaisista ei käytä burkaa.

Burkaa täytyy käyttää tietyillä seuduilla, koska seurauksena käyttämättä jättämisestä voi olla kivitetyksi joutuminen, mille ei löydy perusteita islamissa. Islamin pukeutumisohjeet ovat suuntaa antavia, eikä niiden laiminlyönnistä ole määrätty rangaistusta ”tässä elämässä”. Monilla seuduilla, joissa burkan käyttö on periaatteessa vapaaehtoista, sitä on käytännössä pakko käyttää välttääkseen huonon naisen maineen, joka on erittäin raskas leima ja vahingoittaa sosiaalisia suhteita ja asemaa.

Burka on kielletty Belgiassa ja Ranskassa. Koska kaikki tunnistamista vaikeuttava pukeutuminen on kiellettävää ja Ranskassa taas vaate kiellettiin 2011, koska se on naisia alistava ja yhteiskuntaan sopimaton.  Ranskassa burkan käyttäjä saa 150 euron sakon, mutta käyttöön yllyttänyt jopa 30 000 euron sakon. Samanlainen laki on vireillä Espanjassa. Yhdysvaltain ulkoministeriö on arvostellut burkakieltoja.

Olin Lontoossa alusvaateliikkeessä, edessäni kassalla oli täys burkaan pukeutunut nainen. Kun liikkeessä kulutti tietyn määrän puntia, niin sai kaupan päälle eräänlaisen naisten seksilelun. Nainen burkassa kysyi mihin tuotetta käytetään; jolloin myyjä oli hetken hiljaa ja sanoi; ”Never mind.” Tilanne komiikkaa, surullista sellaista. Naisetkaan eivät kohtele naista burkassa naisena, vaan vieraana oliona vieraassa maassa.

Mitä on elämä burkan sisällä? Sitä en halua tietää ja toivon, ettei kenenkään muunkaan naisen koskaan tarvitse, ei Suomessa, eikä missään muuallakaan.

Takaisin mustaan perjantaihin. Se on minulle vielä kauppiaanakin vieras, mutta monet amerikkalaiset kaupalliset juhlat ovat jo suomessakin perinteitä, joten eiköhän tänne yksi vielä lisää mahdu. Burkalle ei ole tilaa.

<3, Tua

– Koti on siellä missä sydän on.

PS: Tuotekuvat ovat miesten asusteliikkeestäni Bretellestä. Meillä tänään kaikki mustat tuotteet -25%

https://www.facebook.com/Bretelle-312251162196975/?fref=ts

#uusialku #talonrakennus #lovemylife #blogi #meri #yksinmutteiyksinäinen #hyväntekeväisyys #BRETELLE #Tukholma #hattu #prinsessa #jäte #unelma #takka #värit #taskuliina #valkaisu #hymy #voittaja #rakennusvirasto #Kööpenhamina #työmatka #halloween #suklaa #rappuset #maailmanvalloitus #isänpäivä #Halti #Levi #Poro #kaukolämpö #Lontoo #pommi #Harrods #Sorel #makuuhuone #piparkakku #Ray-Ban #Black Friday