Niin monta hattua ja vain yksi pää

Sinulla on aivot hatussa ja jalat kengissä, voit itse päättää mihin suuntaan lähdet. Voit vetää tietoja hatusta, mutta kaneja niistä ei kyllä oikeasti löydy. Hatulla voit viestittää olevasi esimerkiksi tohtori tai kokki. Yhtä kaikki, hattu myös lämmittää ja suojaa, puhumattakaan, että tämän päivän trendimies käyttää hattua.

Olin tällä viikolla tilaamassa BRETELLE:en kevään 2016 hatut Stetsonilta. Stetson täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Heidän mallisto on miehille, mutta sopivat myös naisille. Minkä seurauksena minä ja monet ystäväni ovat jo vannoutuneita hattujen käyttäjiä; miesten hattujen. Naisille suunnitellut hatut ovat usein mielestäni ”tätihattuja” ja pipot taas tekevät helposti päästä munapään ja takaavat käytön jälkeen ”bad hair day:n”! Ja hatulla jos jollain saa senkin tarvittaessa piiloon.

On mahdotonsa sanoa, koska ensimmäinen eläimen nahka nyljettiin päähineeksi. Ja vaikka se ei varsinaisesti ollut vielä hattu, niin se oli jo pukine, jolla suojattiin päätä ja joka varastoi itseensä päästä nousevan lämmön.

Hatut ovat tulleet ja menneet status symboleina, osana uniformua ja muodin viestittäjinä, samanaikaisesti kun ovat olleet käytännöllisiä urheilu- ja suojapäähineitä.

Vanhimmat hatut löytyivät yli 4000-vuotta sitten Egyptistä säilyneistä hautamaalauksista. Keskiajalla opittiin huovuttamaan villaa ja sen jälkeen se on ollut yleisin materiaali päähineissä. Vielä 1950-luvulle asti hatun puuttuminen kertoi ennemminkin, että mies oli poikkeava.  Ja tänä päivänäkin hattu ei ole vain muotiasuste, niitä käytetään myös eri juhlissa, uskonnollisista syistä ja myös turvallisuussyistä eri ammateissa.

Naisten yleisin päänkoko on 57 cm. Miesten hattuja myymme eniten kokoja 58 ja 59. Hatut/lakit sopivat niin farkkuihin kuin pukuihin citykäyttöön. Urheilussa;  pipot ovat pipoja.

Hattujen käyttö on lisääntynyt Suomessa viime vuosina. Ja on vain järkevää suojata päänsä sään mukaan. Tämän syksyn hattu väreissä näkyy pajon sinistä, ruskeaa, harmaata ja beigeä.  Materiaalit ovat lähinnä villaa; kashmir-villasta tavalliseen ja ne on usein vuorattu silkillä.

Kruunukin on hattu, mutta se ei suojaa sateelta. 😉

<3, Tua

– Koti on siellä missä sydän on.

PS. Kuvien hatut ovat Stetsonin kevään 2016 mallistosta. Bretelleen ovat jo syksyn mallistot saapuneet!

https://www.facebook.com/Bretelle-312251162196975/timeline/

#tuacasa #onnellistensaari #koti #lifestyle #homesweethome #uusialku #talonrakennus #lovemylife #blogi #meri #yksinmutteiyksinäinen #hyväntekeväisyys #BRETELLE #Tukholma #hattu