Porkkanakakku karamellisoiduilla persikoilla, yummy!

Tein muutama viikko sitten hiukan spessumman porkkanakakun karamellisoiduilla persikoillla, koska persikkahulluus on vieläkin päällä… Ja oli kyllä herkullista. Kakku oli myös päältä kaunis karhunvadelmien, karamellisoitujen persikoiden ja vadelmien ansiosta.

Tarvitset kakkuun:
150g voita
1,5 dl sokeria
0,5 dl muscovadosokeria
3 munaa
1 tl vaniljasokeria
hiukan vajaa 3dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2tl soodaa
1tl suolaa
2tl kanelia
(1tl kuivattua inkivääriä)
250g porkkanaa
410g (tölkki) säilykepersikoita sokeriliemessä (2/3 osaa persikoista kakkuun, loput täytteeseen!)

Kuorrutus:
400g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua

Karamellisoidut persikat:
4 persikaa lohkottuina
3 rkl sokeria
3 rkl voita
loraus jallua (tai vettä)

Koristeiksi ja täytteeksi vadelmia sekä karhunvadelmia.

Itse kakku:
Aloita raastamalla porkkanat sekä soseuttamalla säilykepersikat (sokeriliemen voi kaataa pois.) Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata voi. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi ja lisää jäähtynyt voisula koko ajan sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti sekoittaen vaahtoon. Lopuksi lisää taikinaan porkkanaraaste sekä 2/3 osaa persikkasoseesta.
Voitele ja korppujauhota kaksi vuokaa ja kaada taikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 40 minuuttia. Tarkista kypsyys esim. hammastikulla, kakku on valmis, jos taikinaa ei jää puiseen tikkuun.

Tein kakun vanhempieni luona ja äidilläni on vain tavallisia irtopohjavuokia, joiden halkaisija on 24cm. Kotona olisin valinnut pienemmällä halkaisiajlla olevat vuuat (n.15cm), jotta kakusta olisi tullut korkeampi, näyttävämpi ja kerroksia olisi saanut enemmän. Eli jos teet tavallisilla irtopohjavuuilla, et saa halkaistua kakkua enää useampiin osiin, sillä kakkupohjat ovat kypsinä melko litteitä.

Kuorrutus:
Sekoita sähkövatkaimella tuorejuusto, johon lisäät hiljalleen tomusokerin sekä vaniljasokerin. Lisää lopuksi sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi.

Persikoiden karamellisointi:
Puolita persikat poista kivi ja lohko puolikkaat n. viiteen osaan. Lisää pannulle sokeri ja jallu ja kuumenna. Pieni määrä nestettä nopeuttaa sokerin liukenemista ja jallu antaa oman kivan pienen sävähdyksen makuun. Anna sokerin sulaa kunnolla ja lisää voi. Tässä vaiheessa sokerin ja voin olisi tarkoitus kuplia kunnolla, ja muuttua kullan ruskeaksi. Varo kuitenkin palamista ja pidä lämpö kohtuullisena. Lisää lohkotut persikat ja annan niiden karamellisoitua kunnolla välillä niitä kuitenkin käännellen. Kun persikat ovat karamellisoituneet, nostele ne jähtymään vaikka lautaselle.  Säilytä karamellineste!

Kakun kokoaminen:

Nosta ensimmäinen kakkupohja haluamallesi kakkulautaselle. Jos päätit tehdä kakut pienempiin vuokiin, voit halutessasi halkaista ne vielä kahteen osaan, jotta saat enemmän kerroksia. Jos päätit kuitenkin tehdä vain kaksi pohjaa, voit käyttää kokonaan loput periskkasoseesta ainoaan välikerrokseen, eikä tarvitse sen kanssa kitsastella. Jos päätit halkaista kakut, jaa’a sose kaikkiin välikerroksiin. …hmm tajuaakohan kukaan, mitä tarkoitan…

Eli ensimmäisen kerroksen päälle loput persikkasoseesta ja 3-4 rkl tuorejuustokuorrutetta. (Ihan reunoille ei kumpaakaan tarvitse laittaa, sillä täytteet tursuaa helposti yli, kun päällimmäinen kakkupohja nostetaan ensimmäisen kerroksen päälle.) Nostele tuorejuuston päälle 1/3 osa marjoista ja karamellisoiduista persikoista.
Nosta toinen kakkupohja päälle, levitä tuorejuusto kakun päälle ja reunoille tasaisesti tai epätasaisesti, ihan kuinka itse sen kauniina näet. Koristele kakku vielä lopuilla persikoilla ja marjoilla. Jos sulla on tallessa vielä karamellisointiprosessista jäänyt karamelli, voit tiputella sitä kakun päälle kruunaamaan tämän herkun.


ZUUKKOJA!
Roosa

No more articles