Sitruunamarenkitorttu

 

Tämä kesäinen torttu vie kielen mennessään. Pehmeä, makea ja suussa sulava marenki saa vastapainoksi
kirpeän, mutta samettisen lemon curdin vaniljahipuilla maustettuna. Ihan täykky kaikkiin kesäisiin bileisiin! (Ja ehkä myös syksyisiin ja talvisiin… aah tää on oikeesti too damn gooooood.)

Sitruunamarenkitorttu tehdään kolmessa vaiheessa. Ensimmäiseksi valmistat piirakkapohjan murotaikinasta. Halutessasi oikasta, voit mielestäni käyttää ihan hyvin kaupan valmiita murotaikinapohjia. Toiseksi tehdään lemon curd ja viimeiseksi sveitsiläisen marenki.
Piirakkapohja tulee olla paistettuna ennen lemon curdia ja marenkia!


Murotaikinan perusohje

Raaka-aineet:
Reilu 1 dl sokeria (100 g)
200 g voita
1 muna
5-6 dl vehnäjauhoja (250-300 g) osan vehnäjauhoista voi korvata mantelijauheilla
1 tl leivinjauhett
(mausteita, esim. vaniljatangon siemeniä)

Tee näin:
Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää pehmeä (ei sula!!) voi sormenpäillä nyppien, niin että seos on tasarakeista. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Jos teet murotaikinan aikaisemmin, pyöritä siitä pallo ja kelmuta huolellisesti. Jätä jääkaappiin odottamaan.


Lemon Curd 

Raaka-aineet:
1 liivatelehti
110 g kanamunia (about kaksi munaa)
110 g sokeria (reilu dl)
110 g sitruunamehua
100 g voita
1/2 luomu sitruunan kuori raastettuna
1/2 vaniljatangon siemenet

Tee näin:
Jos lemon curd tulee muuhun tarkoitukseen kuin sitruunamarenkitorttuun, niin liivatteen voi huoletta jättää pois.
Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen ja mittaa kaikki ainekset. Raasta sitruuna, kaavi vaniljatangosta siemenet ja kuutioi voi.
Laita kattilaan munat, sokeri, sitruunanmehu, kuoriraaste sekä puolikkaan vaniljatangon siemenet. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes seos sakenee ja kiehahtaa (tähän menee ehkä vajaa viisi minuuttia). Ota kattila pois liedeltä lisää joukkoon liotettu liivatelehti sekä kuutioitu voi koko ajan voimakkaasti sekoittaen.
Jos et käytä tahnaa heti, siirrä se kannelliseen purkkiin ja jääkaappiin, siellä se säilyy hyvänä reilun viikon.

Suosittelen hyvää microplanea kuoren raastamiseen ja kaikkeen muuhunkin raastamiseen. Parmesaninkin kanssa ihan ykkönen!


Sveitsiläinen marenki

Raaka-aineet
4 valkuaista
2,3 dl sokeria

Tee näin:
Sveitsiläinen marenki valmistetaan kuumentamalla valkuaiset ja sokeri koko ajan sekoittaen vesihauteessa 71 asteeseen.
Eli aluksi erottele valkuaiset keltuaisista ja siirrä ne kuumuutta kestävään kulhoon. Lisää joukkoon sokeri.
Laita vettä kiehumaan isompaan kattilaan ja nosta kulho sen päälle. Kattilassa oleva vesi saa olla juuri ja juuri kiehuvaa. Sekoita valkuaisia ja sokeria vatkaimella kunnes seos saavuttaa 71 asteen lämpötilan. Siirrä ne puhtaaseen (ja viileään) kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella, niin kauan että maranki vaahtoutuu ja jäähtyy. Tämä vie vajaa kymmenisen minuuttia.


Tortun valmistus: 

Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Painele haarukalla pohjaan reikiä. Suosittelen esipaistamaan taikinaa paistoherneiden (jos niitä ei ole, niin vaikka sitten riisin) kanssa, jotta reunat pysyvät ylhäällä. Eli peitä taikina leivinpaperilla ja lisää paistoherneet. Paista n. 15minuuttia ja ota herneet leivinpapereineen pois uunista. Jatka paistamista toinen vartti.

Voit halutessasi tässä vaiheessa irrottaa jäähtyneen piirakkapohjan vuoastaan.

Levitä lemon curd jähtyneen piirakkapohjan päälle. Lisää marenki päälle joko pursottamalla tai lusikoiden. Kannattaa jättäää huippuja ja tehdä vaikka haarukalla kuvioita, niin tortusta tulee näyttävämpi. Lopuksi polta marenki töhöttimellä tai vaihtoehtoisesti uunissa grillivastuksen alla.

<3: Roosa

No more articles