It’s ready now!

Enkä tarkoita nyt Länsimetroa vaan Eduskuntatalon peruskorjaus valmistui tänä vuonna. Jättiremontin taustalla oli tavoite säilyttää ja palauttaa eduskuntatalo mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Esimerkiksi istuntosalin pronssiveistokset vaihdettiin alkuperäisiin kullattuihin kipsiveistoksiin. Huonekaluja vietiin entisöitäväksi yhteensä 3 500 kappaletta ja niitä kunnostettiin ympäri Suomea ja joitakin myös Virossa.

Aikanaan Eduskuntatalon suunnittelusta järjestettiin kilpailu, jonka voiton vei J.S. Sirén. Käyttöön se otettiin maaliskuussa 1931.

Suunnittelija sekoitti antiikin kreikkalais-roomalaisen arkkitehtuurin piirteitä, jotka antavat rakennukselle monumentaalisuutta. Tämän tarkoituksena oli symbolisoida vahvaa valtiota, demokraattista kansanvaltaa ja kansanyhteisyyttä.

Massiiviset hyllyköt toimivat tavaran säilytyspaikkana henkilökunnalle

”Sirén halusi suunnitella talosta kokonaistaideteoksen, jossa arkkitehtuuri, sisustus väreineen ja materiaaleineen, kalusteet sekä seinien maalaus- ja reliefikoristelu muodostivat tyylillisesti yhtenäisen kokonaisuuden.”

Nykyisen peruskorjauksen yhteydessä kiinnitettiin enemmän huomiota turvallisuusjärjestelyihin. Esimerkiksi Eduskuntatalon vieressä oleville kaduille ei ole mahdollista enää pysäköidä.

Eduskuntatalon tärkeimmän ja keskeisimmän tilan, täysistuntosalin, Sirén sijoitti rakennuksen keskelle ikään kuin graniittimuurien suojaan.

Eduskuntatalosta löytyi peruskorjauksen yhteydessä vaikka mitä: tyhjiä viina- ja kaljapulloja, pöydissä purukumeja ja kynsien jälkiä.

Avoimet ovet Eduskuntatalossa on seuraavan kerran 18.-19.11.2017 klo 11-16. Taloon sekä eduskunnan toimintaan pääsee tutustumaan henkilökunnan opastuksella. Samalla pääsee tapaamaan kansanedustajia sekä näkemään eduskuntaryhmien toimintaa.

Ei enempää artikkeleita