Keitä elävältä!

Rapusesonki alkaa aina heinäkuun lopussa ja jatkuu lokakuun loppuun saakka. Rapujuhliin kuuluu perinteisesti väkevät viinat ja juomalaulut. Itse rapujen valmistaminen on myös melko helppoa, eikä vaadi paljon muita tarvikkeita kuin ison kattilan. Itse ravuissa on melko vähän syömistä, joten rapuja kannattaa varata noin 10 per ruokailija. Rapujen lisäksi tarjotaan useasti myös muita lisukkeita joilla täytetään vatsa, esimerkiksi raikkaat salaatit ja herkulliset jälkiruoat.

Tarvitset:

40 elävää rapua (tämä ohje n. 4-5 ruokailijalle)

5 l vettä

1 ½ dl karkeaa merisuolaa

2–4 sokeripalaa

tuoretta tilliä

1. Tarkista ensin, että ravut ovat eläviä. Huuhdo sitten ravut, tai jos ne ovat kovin mutaisia, niin käytä puhdistamiseen harjaa.

2. Käytä tarpeeksi isoa kattilaa, sillä rapujen tulee peittyä kunnolla veteen.

3. Kiehauta vesi, johon on lisätty suola sekä sokeri. Nosta elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen kilpi edellä. Laita aina isoimmat ravut ensiksi, koska ne vaativat pidemmän kiehumisajan. Pidä huoli, että vesi kiehuu koko ajan. Jos valmistat paljon rapuja, niin on hyvä keittää ne useassa erässä.

4. Lisää rapujen päälle nippu tilliä ja laske keittoaika siitä hetkestä, kun vesi kiehuu uudelleen.

5. Ravut kypsyvät nopeasti, noin 8–10 minuutissa. Rapuja on hyvä keittämisen aikana painella kauhalla, jotta ne pysyvät keitinveden peitossa. Kypsän ravun selkäpanssari nousee koholleen pyrstön päältä.

6. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään nopeasti.

7. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää lopuksi tuoretta tilalle. Kannattaa muistaa, että ravut on hyvä keittää aamulla, jotta ne ennättävät jäähtyä ja niiden maku tasaantuu illan ruokailuun mennessä. Ravut on säilytettävä viileässä tarjoiluun saakka.

Helan går,
sjung hopp farellallan lallan lej.
Helan går, sjung hopp farellallan lej.
Och den som inte helan tar,
han heller inte halvan får.
Helan går
sjung hopp farellallan lej.